passief inkomen ETF

Passief inkomen creëren met ETF beleggen

Passief inkomen creëren met ETF beleggen
Beleggen in de juiste ETF's kan je op termijn een leuk passief inkomen opleveren. Wil jij weten hoe je dit aanpakt? Lees dan snel verder.

Direct beginnen met beleggen?

Maak gebruik van de volgende brokers.

Betrouwbare Nederlandse broker.

Populair crypto platform. Ontvang tot $4000 bonus!

Crypto platform met copy trading.

Let op; Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Een voldoende spreiding realiseren in je investerings- of beleggingsportefeuille is één van de belangrijkste aandachtspunten waar elke belegger of investeerder aandacht aan dient te besteden. In de praktijk is dit echter eenvoudiger gezegd dan gedaan. Om op een interessante manier voldoende spreiding te kunnen realiseren is het handig om een behoorlijk budget voor handen te hebben. Niet iedereen heeft dit en daarom stellen veel mensen het beleggen uit. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Gelukkig zijn er op de markt ook nog andere assets terug te vinden die je kunnen helpen om de spreiding in je portefeuille te optimaliseren. We hebben het hierbij dan uiteraard over de zogenaamde ETF’s of trackers. Wil jij graag meer te weten komen over ETF beleggen? Blijf dan vooral verder lezen!

Wat is ETF beleggen precies?

In de basis kan er worden vastgesteld dat ETF beleggen eigenlijk weinig verschilt ten opzichte van beleggen in aandelen. De manier waarop de asset wordt gekocht is dan ook in beide gevallen precies hetzelfde. Ook voor een “exchange traded fund” geldt immers uiteraard dat ze zoals de naam reeds laat vermoeden kan worden verhandeld op de beurs. Indien je de ticker van de ETF van je keuze weet is het dan ook zeer eenvoudig mogelijk om deze aan je portefeuille toe te voegen.

Wanneer je ervoor gaat kiezen om aan ETF beleggen te doen zal je kunnen vaststellen dat je niet zomaar investeert in één specifieke onderneming zoals wel het geval is bij een aandeel. In plaats daarvan ga je eigenlijk investeren in een mandje met aandelen. Hoe groot en vooral hoe divers dat mandje precies is, zal afhankelijk zijn van de ETF of tracker waarvoor je uiteindelijk kiest. Het best gediversifieerd is bijvoorbeeld een indextracker zoals de VUSA die de S&P 500 volgt. Door het aankopen van deze ETF geniet je binnen jouw portefeuille dan ook meteen van blootstelling aan zomaar even de 500 grootste en meest gerenommeerde bedrijven van de Verenigde Staten.

Wat zijn de belangrijkste voordelen verbonden aan ETF beleggen?

ETF beleggen geniet in de praktijk zo’n aanzienlijke populariteit omdat er best een aantal niet onbelangrijke voordelen aan verbonden zijn. In eerste instantie investeer je zoals eerder op deze pagina reeds duidelijk werd gemaakt niet uitsluitend in één enkele onderneming. In plaats daarvan kan je in één klap investeren in verschillende belangrijke spelers die zich binnen bijvoorbeeld één specifiek marktsegment bevinden. Dit zorgt voor een spreiding over verschillende ondernemingen, maar alle bedrijven bevinden zich uiteraard wel in hetzelfde segment van de markt. Van een echt optimale spreiding is in deze situatie dan ook geen sprake. Het kan echter gelukkig nog anders.

We hebben eerder op deze pagina reeds het woord index tracker en index ETF laten vallen. In beide gevallen gaat het om een tracker die de koers van een bepaalde index volgt. Dit kan bijvoorbeeld de Nederlandse AEX zijn, maar het kan daarbij ook gaan om bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P 500. Doe je een investering in één of meerdere van deze trackers? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je mits één enkele investering zomaar kan genieten van blootstelling aan een groot aantal solide, goed gepositioneerde bedrijven uit mogelijks ook nog eens verschillende delen van de wereld. Dit voor alle duidelijkheid dus ook wanneer je slechts beschikt over een beperkt bedrag om te investeren.

Ook een ETF kan zorgen voor passieve inkomsten

Beleggen of investeren kan je in principe op twee verschillende manieren inkomsten of rendement opleveren. In eerste instantie is er het rendement dat je kan verzilveren op het ogenblik dat je overgaat tot verkoop van een bepaalde asset. Het verschil in koers tussen de aan- en verkoop zal in dat geval (hopelijk) een bepaalde winst opleveren. Echter kan ook het simpelweg aanhouden van verschillende assets daarvoor zorgen. We hebben het dan uiteraard over de dividenden die worden uitbetaald door menig aantal bedrijven. Voor deze dividenden geldt dat ze je niet alleen van een hoger inkomen kunnen voorzien, daarnaast maken ze ook (min of meer) risicoloos herinvesteren mogelijk. Ook beleggen in een ETF kan je in de praktijk passieve inkomsten opleveren.

Indien je graag wil investeren in een ETF die passief rendement weet op te leveren zal je willen kijken in de richting van zogenaamde uitkerende of distribuerende trackers. Voor dergelijke ETF’s geldt namelijk dat ze dividend uitbetalen. Is er sprake van een kapitaliserende tracker? Dan is dat niet het geval. Bij deze laatste zal je dan ook helaas niet kunnen rekenen op het ontvangen van dividend.

Zijn er ook nadelen waar je bij stil moet blijven staan?

Het spreekt voor zich dat ETF beleggen niet alleen maar voordelen met zich meebrengt, in tegendeel. Er zijn dan ook in de praktijk best een aantal nadelen ook voor aan te halen. De vaak prima spreiding die wordt gerealiseerd met een dergelijke asset creëert namelijk in de praktijk niet zelden een vals gevoel van veiligheid. Ondanks het feit dat de volatiliteit van de koers van bijvoorbeeld een S&P 500 ETF en stuk beperkter is in vergelijking met deze van menig aantal losse aandelen blijft er wel nog steeds sprake van een bepaalde volatiliteitsrisico. De waarde van de asset kan dus twee richtingen uit. Door te kiezen voor een index ETF wordt dit risico wel danig binnen de perken gehouden.

Naast bovenstaande geldt voor een ETF of een exchange traded fund eveneens dat er bepaalde kosten voor in rekening worden gebracht. Niet alleen zal je rekening moeten houden met de kosten bij het aan- en verkopen van de ETF van je keuze, daarnaast is er ook sprake van een jaarlijks te betalen beheersvergoeding. Deze vergoeding wordt ingecalculeerd in de koers van de asset. Je zal ze dus met andere woorden niet echt van je account afgetrokken zien worden, maar je betaalt ze wel. Hoeveel deze jaarlijkse beheersvergoeding precies bedraagt is afhankelijk van de ETF in kwestie. Op dit vlak kan het dan ook zeker de moeite waard zijn om even een vergelijking uit te voeren.

ETF beleggen, voor elke belegger eigenlijk een must?

Ondanks het feit dat ETF beleggen duidelijk een aantal niet te onderschatten voordelen kent zijn er ook best een aantal tegenstanders. Dit gezegd hebbende is het zo dat ETF’s of trackers er in de praktijk wel voor hebben gezorgd dat de beurs voor menig aantal personen een flink stuk toegankelijker is geworden. Bovendien doen deze assets ook precies wat ze vooropstellen, namelijk ervoor zorgen dat je ook met een beperkt(er) budget kan profiteren van de evolutie die de beurs doormaakt. Hou er echter wel rekening mee dat niet elke tracker even interessant is. Controleer altijd goed welke koersen er worden gevolgd, in welke mate er sprake is van een afdoende spreiding en welke kosten er op jaarbasis voor de ETF worden aangerekend. In het bijzonder dit laatste aandachtspunt is zeer belangrijk. Een tracker met lage kosten zal je namelijk op termijn logischerwijs naar alle waarschijnlijkheid het meest optimale rendement weten op te leveren.

Ook beginnen met ETF beleggen?

Je eerste ETF koop je heel eenvoudig via Bux Zero. Met Bux Zero koop je eenvoudig en snel aandelen, ETF’s en crypto currency’s. Bux Zero is een Nederlands bedrijf en staat onder toezicht van de AFM. Een betrouwbare broker dus!

Let op; Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

De beste beleggingstips in je mailbox?

Gerelateerde berichten

tankpas zzp
Met de tankpas van Tankpas.nl heb je als ondernemer de ideale pas in handen voor tanken, laden en andere zaken als parkeren en auto wassen.
adsense alternatieven
De vergoedingen voor Google Adsense dalen al jaren. Publishers krijgen steeds minder betaald wanneer bezoekers op een advertentie klikken. Veel website bezitters zijn daarom op zoek naar alternatieven voor Adsense.
affiliate netwerk online producten
Producten als online cursussen, e-books of webinars zijn razend populair. Ook als affiliate marketeer kan je hier goed aan verdienen. Laten we eens kijken naar de beste affiliate netwerken om deze online producten/diensten te promoten.
blog
Met een blog kan je op verschillende manieren geld verdienen. Toon advertenties op je website of verdien geld met affiliate marketing. Meer weten? Lees dan snel verder.