beleggen in de s&p500

Beleggen in de S&P500

Beleggen in de S&P500
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Toch heeft de S&P500 zich in het verleden bewezen als een lucratieve investering. Maar hoe beleg je nou in de S&P500? We vertellen je meer over de VUSA-ETF, een handige ETF waarmee je direct investeert in de 500 grootste bedrijven van de VS.

Direct beginnen met beleggen?

Maak gebruik van de volgende brokers.

Online broker voor aandelen, ETF’s en crypto’s!

Betrouwbare broker voor aandelen en ETF’s. 

Let op; Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Tegenwoordig heeft nagenoeg elke zichzelf respecterende belegger wel één of meerdere ETF’s in diens portefeuille zitten. Voor de beleggers waarbij dit nog niet het geval is geldt dat ze doorgaans wel op zoek zijn naar een potentieel interessante tracker. Eén van de eerste trackers waar hier in Nederland dan naar wordt gekeken is de zogenaamde VUSA-ETF. Voor dit exchange traded fund geldt namelijk dat ze tracht om de koers te benaderen van de gerenommeerde S&P 500 index. Ben jij ook aan het kijken in de richting van deze ETF en zou je er dan ook graag nog wat meer over te weten willen komen vooraleer er mogelijks in te gaan investeren? Blijf dan vooral verder lezen!

Wat is de VUSA-ETF?

De VUSA-ETF is eigenlijk de Vanguard S&P 500 ETF. Door te investeren in deze ETF zal je dus met andere woorden in één klap kunnen genieten van blootstelling aan de volledige inhoud van de S&P 500 en dan vooral de koers waar de index over beschikt. Dat is interessant omwille van meerdere redenen. In eerste instantie spreekt het voor zich dat het voor de doorsnee belegger een behoorlijke opdracht of beter gezegd uitdaging kan zijn om in elke onderneming uit deze index te investeren. Wanneer je in plaats daarvan de VUSA koopt beschik je over een veel betaalbaarder alternatief.

Niet alleen zal je in de praktijk kunnen vaststellen dat je op deze manier veel toegankelijker in de S&P 500 kan beleggen, bovendien is het ook nog eens zo dat het veel eenvoudiger mogelijk is om je investering bij te houden. Wanneer je alle 500 aandelen van de (op een zeker ogenblik) 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten moet bijhouden levert je dat ongetwijfeld heel wat meer werk op dan wanneer je gewoon even de actuele koers van je VUSA-ETF bij moet houden. Bovendien kan je op deze manier ook automatisch rekenen op de aanpassingen die door Standard & Poor’s worden gemaakt aan de inhoud van hun S&P 500 index. Dit zonder dat je daar verder iets voor moet doen.

Wat zijn de voordelen van investeren in de VUSA-ETF?

Investeren in de VUSA-ETF zorgt er in de praktijk voor dat je kan rekenen op een niet onaanzienlijk aantal interessante voordelen. Allereerst is het zoals reeds eerder aangegeven zo dat beleggen in zowat de meest gerenommeerde bedrijven van de wereld op deze manier een flink stuk eenvoudiger en vooral financieel toegankelijker wordt. Voor bijzonder veel mensen geldt namelijk dat ze maar wat graag zouden willen kunnen investeren in toppers als Johnson & Johnson, Apple, Microsoft, JP Morgan Chase, Realty Income, etc., maar dat ze daar helaas niet de vereiste financiële middelen voor beschikbaar hebben. Door ervoor te kiezen om te investeren in een S&P 500 ETF zoals bijvoorbeeld de VUSA kan daar verandering in worden gebracht. Dat is echter niet het enige voordeel.

Een tweede voordeel heeft betrekking tot het feit dat het op deze pagina zeer eenvoudig mogelijk wordt om de actuele stand evenals de evolutie van je portefeuille goed op te volgen. Dat is een stuk minder voor de hand liggend wanneer je enkele honderden aandelen zou bezitten om op te volgen. Sowieso wordt het eigenlijk in de praktijk nooit aangeraden om zoveel aandelen in portefeuille te houden. De weging van de S&P 500 wordt automatisch aangepast en bovendien wordt ook de inhoud ervan op regelmatige basis gewijzigd. Dit zorgt ervoor dat je er per definitie altijd op kan rekenen dat je geïnvesteerd bent in de 500 belangrijkste en grootste ondernemingen van de VS.

Dividend uitkerende ETF

Voor een significant aantal bedrijven uit de S&P 500 index geldt dat ze ervoor kiezen om een bepaald dividend uit te betalen aan hun investeerders. Dat dividend kan op meerdere manieren worden aangewend. Zo is het mogelijk om ze te herinvesteren waardoor je met “gratis geld” je portefeuille verder kan uitbreiden, maar is het eveneens mogelijk om ze uit te keren als passief inkomen.

Heel wat investeerders die (hoofdzakelijk) hebben geïnvesteerd in dividendaandelen hebben daar de vruchten van geplukt. Er zijn zelfs tal van (grotere) investeerders die leven van de dividenden die ze uitbetaald krijgen. Niet alleen losse aandelen hebben de mogelijkheid om een bepaald dividend uit te betalen. Dat geldt ook voor een dividend uitkerende ETF zoals bijvoorbeeld de VUSA. Ga je er dus met andere woorden voor kiezen om een bepaalde positie te openen in VUSA? Dan zal je kunnen vaststellen dat je daar grofweg elk kwartaal een bepaald dividend voor zal ontvangen.

Zijn er ook nadelen verbonden aan de VUSA-ETF?

Beleggen in de VUSA-ETF brengt uiteraard in de praktijk niet alleen maar voordelen met zich mee. Een eerste belangrijk nadeel is terug te vinden in het feit dat er voor deze ETF (net zoals bij alle andere ETF’s overigens) sprake is van een bepaalde jaarlijkse vergoeding die moet worden betaald. Voor deze vergoeding geldt echter dat ze niet echt moet worden betaald. In plaats daarvan wordt ze verrekend in de koers van de ETF. Dit verloopt allemaal volledig automatisch waardoor jij daar eigenlijk helemaal niets voor hoeft te doen. Ondanks het feit dat deze kost op zich vrij beperkt is spreekt het natuurlijk wel voor zich dat ze enigszins peuzelt aan je rendement.

Door te investeren in de VUSA-ETF krijg je de beschikking over een tracker die er bekend om staat een vrij langzame, maar over tijd consequente groei te laten optekenen. Je zal dus met andere woorden met deze investeringen op de korte(re) termijn niet rijk worden. Dat is echter ook niet het doel van ETF-beleggen in een asset zoals de VUSA. Van belang is vooral dat je ondanks een beperkte inleg toch in de praktijk zal kunnen rekenen op een uitstekende spreiding in een groot aantal van ’s werelds meest gerenommeerde Amerikaanse bedrijven.

Hoort de VUSA-ETF stiekem in elke Nederlandse beleggingsportefeuille?

Voor een ETF geldt niet zelden dat ze regio gebonden is. Dit betekent bijvoorbeeld dat een groot aantal Amerikaanse trackers niet beschikbaar zijn hier in Nederland en omgekeerd. Indien je wenst te investeren in een S&P 500 ETF zal je tot de conclusie komen dat er verschillende opties bestaan waar je een keuze uit kan maken. Het gaat hierbij dan niet alleen om deze Vanguard S&P 500 ETF, maar ook om bijvoorbeeld degene die door iShares op de markt is gebracht. Voor welke van deze ETF’s je finaal gaat kiezen is een beetje afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, want eigenlijk doen ze allemaal hetzelfde. Toch blijken het merendeel van de investeerders te opteren voor de VUSA-ETF. In ieder geval, lijkt het jou ook wel interessant om geïnvesteerd te zijn in de 500 grootste en belangrijkste bedrijven van de Verenigde Staten? Dan zal je tot de conclusie komen dat een investering in de VUSA-ETF beslist de moeite waard kan zijn om te overwegen.

Gerelateerde berichten

In februari 2024 heeft ByBit aangekondigd te stoppen met het aanbieden van bepaalde diensten aan Nederlandse gebruikers. Zo is het vanaf 5 maart 2024 niet meer mogelijk om te handelen in derivaten via ByBit. Maar er is een oplossing...
Op welke producten / diensten zit de hoogste commissie? En is het verstandig om voor een hoge vergoeding te gaan of kies je beter voor de eenvoudigere sales/leads met een lagere commissie?
affiliate netwerk producten
Een affiliate netwerk fungeert als tussenpersoon tussen webshop en publisher. Voor fysieke producten als laptops, wasmachines en koelkasten zijn er een aantal populaire affiliate netwerken. In dit artikel behandelen we ze.
Real Estate Investment Trust
Vastgoed is sinds jaar en dag één van de meest lucratieve investeringen gebleken op de markt. Wél profiteren van de vastgoedmarkt maar niet de nadelen ondervinden? Beleg dan in een REIT (Real Estate Investment Trust). Lees alles over beleggen