small cap aandelen

Beleggen in small cap aandelen

Beleggen in small cap aandelen
Beleggen in small cap aandelen? Dit zijn bedrijven met een beperkte marktkapitalisatie. Over het algemeen als vrij risicovol bestempeld, maar met een hoog potentieel!

Direct beginnen met beleggen?

Maak gebruik van de volgende brokers.

Betrouwbare Nederlandse broker.

Broker voor zowel de beginnende als gevorderde belegger.

Populair crypto platform. Ontvang tot $4000 bonus!

Let op; Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Het ene aandeel dat op de markt is terug te vinden is het andere niet. Zoveel is voor elke belegger wel min of meer duidelijk. Eén van de aandelen waar je in zou kunnen investeren zijn zogenaamde small cap aandelen. Het gaat hierbij om de aandelen van bedrijven die over een vrij beperkte marktkapitalisatie beschikken. We kunnen hierbij denken aan een marktkapitalisatie gelegen tussen de 300 miljoen en 2 miljard euro. Dergelijke aandelen worden in de praktijk doorgaans als extra risicovol bestempeld. Toch kan er ook zomaar een interessant investeringspotentieel in schuil gaan. Ben jij benieuwd om meer over deze aandelen te weten te komen? Blijf dan zeker verder lezen!

Wat zijn small cap aandelen?

Zoals de informatie in de inleiding hierboven reeds heeft aangegeven zijn small cap aandelen afkomstig van bedrijven met een geringe marktkapitalisatie. Voor deze aandelen geldt dat ze er bekend om staan over een groot groeipotentieel te beschikken. Niet zelden is het zo dat voor deze bedrijven geldt dat ze nog worden gerund door de oorspronkelijke oprichter of door bijvoorbeeld een familie. De flexibiliteit die deze bedrijven kunnen toepassen zorgt er in de praktijk voor dat ze zich zeer efficiënt kunnen aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Dit is in de praktijk uiteraard een allesbehalve onbelangrijk voordeel. Anderzijds moet het wel gezegd dat ze nog niet over een echte “backbone” beschikken waardoor ze als vrij volatiel kunnen worden bestempeld.

Waarom investeren in small cap aandelen?

Voor small cap aandelen geldt dat menig aantal mensen er toch best fan van blijken te zijn. Dat is in het bijzonder het gevolg van het feit dat dergelijke aandelen in de praktijk vaak de meest indrukwekkende groei laten optekenen. Wanneer je ervoor kiest om een bepaalde aandelenportefeuille samen te stellen zal je daarbij kunnen vaststellen dat er een mooie mix moet worden voorzien van enerzijds groei- en anderzijds waarde-aandelen. Deze combinatie kan er in de praktijk voor zorgen dat er voldoende defensiviteit wordt ingebouwd terwijl je toch kan rekenen op aantrekkelijke rendementen die kunnen worden gerealiseerd.

We zouden dus eigenlijk in de praktijk gerust kunnen stellen dat we small cap aandelen nodig hebben om de vereiste groei voor een lange termijn portefeuille te kunnen realiseren. Voor menig aantal grote bedrijven die reeds over een vrij vaste marktpositie beschikken geldt dat ze zich niet meer zo eenvoudig kunnen aanpassen aan gewijzigde marktomstandigheden. Althans dat kunnen ze wel, maar het vereist doorgaans een veel langere hoeveelheid aan tijd. Wil je dus met andere woorden voor een stukje met jouw aandelenportefeuille ook de kaart van innovatie trekken? Dan zal je kunnen vaststellen dat een investering in small cap aandelen altijd interessant is om te overwegen.

Wat zijn de nadelen van small cap aandelen?

Eén van de belangrijkste redenen om ervoor te kiezen om te beleggen in small cap aandelen heeft dus duidelijk te maken met de groei die ze nog kunnen neerzetten. Dit is zeker een niet onbelangrijk voordeel waar je in de praktijk op kan rekenen. Er is echter helaas meer. Het is namelijk zo dat deze aandelen zich niet alleen maar kenmerken door enkele interessante voordelen. Er zijn in de praktijk ook beslist de nodige risico’s aan verbonden waar je aandacht aan zal willen besteden.

In eerste instantie geldt voor small cap aandelen dat ze duidelijk volatieler en dus ook risicovoller zijn in vergelijking met mid en zeker met large cap aandelen. Omwille van deze reden horen ze eigenlijk uitsluitend thuis in het hoger risico gedeelte van je aandelenportefeuille. Voor heel wat mensen geldt dat ze in de praktijk duidelijk over een vrij defensief risicoprofiel beschikken waardoor er slechts een beperkt percentage van de portefeuille kan bestaan uit meer risicovolle assets of aandelen. Dit is hoe dan ook in de praktijk iets waar je altijd aandacht aan zal willen besteden.

Small cap aandelen keren doorgaans geen dividend uit

De algemene regel is dat small cap aandelen er niet voor kiezen om dividend uit te keren. Dat is ook niet mogelijk aangezien voor deze ondernemingen doorgaans geldt dat ze geen of in ieder geval veel te weinig winst maken. Het uitbetalen van een (solide) dividend is in de praktijk slechts mogelijk wanneer er een bepaalde omzet wordt gecreëerd en indien er kan worden gerekend op een bepaalde winst. Wanneer deze ontbreekt kan je dus als investeerder niet rekenen op de (extra) zekerheid die een periodiek dividend kan bieden. Ben jij dus met andere woorden iemand die zweert bij de voordelen van een dividend? Dan zijn small cap aandelen sowieso helemaal niks voor jou.

Beleggen in small cap aandelen? Dat kan op deze manieren!

Ondanks de risico’s die er verbonden zijn aan small cap aandelen moet het gezegd dat heel wat investeerders zich er beslist toe aangetrokken voelen. In het bijzonder het toch best ietwat spannende karakter van deze assets is daarvoor verantwoordelijk. Indien jij ook met hetzelfde idee speelt zal je tot de conclusie komen dat je beleggen in dergelijke aandelen op twee verschillende manieren aan kan pakken. We maken hierbij een onderscheid tussen de volgende opties:

  1. Investeren in individuele small cap aandelen;
  2. Beleggen in small cap ETF’s of trackers;

In principe is het zo dat deze tweede optie de minst risicovolle is van allemaal. Dat omwille van het feit dat je eigenlijk gaat speculeren op de koers van een verzameling met small cap aandelen en dus niet zozeer op één enkel exemplaar. Ook al valt er een bepaald small cap bedrijf omver, de kans dat, dat zal gelden voor alle bedrijven uit een bepaalde index is toch echt wel bijzonder klein. Voor menig aantal investeerders welke weliswaar focussen op groei, maar die toch hun risico enigszins binnen de perken willen houden geldt dat deze optie eigenlijk een prima keuze kan zijn.

Small caps kopen?

Wil jij nou ook handelen in small cap aandelen? Met Bux Zero koop je eenvoudig en snel aandelen, ETF’s en crypto currency’s. Bux Zero is een Nederlands bedrijf en staat onder toezicht van de AFM. Een betrouwbare broker dus!

Let op; Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Gerelateerde berichten

Real Estate Investment Trust
Vastgoed is sinds jaar en dag één van de meest lucratieve investeringen gebleken op de markt. Wél profiteren van de vastgoedmarkt maar niet de nadelen ondervinden? Beleg dan in een REIT (Real Estate Investment Trust). Lees alles over beleggen
tankpas zzp
Met de tankpas van Tankpas.nl heb je als ondernemer de ideale pas in handen voor tanken, laden en andere zaken als parkeren en auto wassen.
adsense alternatieven
De vergoedingen voor Google Adsense dalen al jaren. Publishers krijgen steeds minder betaald wanneer bezoekers op een advertentie klikken. Veel website bezitters zijn daarom op zoek naar alternatieven voor Adsense.
affiliate netwerk online producten
Producten als online cursussen, e-books of webinars zijn razend populair. Ook als affiliate marketeer kan je hier goed aan verdienen. Laten we eens kijken naar de beste affiliate netwerken om deze online producten/diensten te promoten.